Potrebno:
500 g bakalara
500 g krompira
2 dcl maslinovog ulja
2 glavice luka
3 reznja bijelog luka
1/2 vezice persuna
2 lovorova lista
1 kasika meda
so
biber
Priprema:
Bakalar namocite u hladnoj vodi i ostavite 24 sata.Dobro ga istucite i skuhajte, a zatim ocistite od kostiju.Ogulite mu kozu i narezite ga na vece komade.Komade bakalara proprzite na zagrijanom ulju i izvadite.Na istom ulju proprzite luk narezan na kolutice.Kad luk zazuti, poslozite red bakalara i red krompira narezanih na plohe.Redanjem poslozite sve sastojke.Pospite isjeckanim lukom i persunom, posolite, pobiberite i ubacite lovor.Prelijte sve sastojke vodom i kuhajte na laganoj vatri 1 sat.Povremeno protresite posudu, ali bez mijesanja.
Napomena:
U nekim krajevima bakalaru se dodaje kasika meda da mu oduzme jacinu i omeksa ga.Jelo ce imati bolji okus ako se pripremi u zemljanoj posudi.
No comments:
Post a Comment