Prilagođeno pretraživanje

Monday, January 16, 2012

Svecana torta

Potrebno:

5 jaja
8 kasika secera
1 limun
6 kasika brasna
3 zumanceta
1/2 l mlijeka
5 tabli zelatina
200 g kandiranog voca (lubenica, tresnja, visnja...)
200 g zele bombona
150 g suhog grozdja
4 kesice slaga
50 ml mlijeka

Priprema:

1. Pjenasto umutiti 5 zumanaca sa 5 kasika secera, dodati sok i narendanu koru limuna, umijesati 5 kasika brasna i na kraju cvrsto umucen snijeg od 5 bjelanaca.Od dobijene smjese ispeci 5 tanjih patispanja na prethodno maslacem namazanom kalupu, u zagrijanoj rerni na srednjoj temperaturi.
2. Pjenasto umutiti 3 zumanceta sa 3 kasike secera, dodati 3 kasike brasna.Smjesu uliti u mlijeko.Kuhati na pari uz neprestano mijesanje dok se smjesa ne zgusne.U mlak krem dodati zelatin koji je prethodno rastopljen u 50 ml toplog mlijeka.Ohladiti.Dodati kandirano voce, nasjeckane zele bombone i suho grozdje prethodno odstajalo u toploj vodi.Na kraju umijesati cvrsto umucen slag.
3. U kalup u kome su se pekli patispanji sipati umuceni krem debljine 2 cm, prekriti 1 korom.Ponavlati postupak dok se sve pripremljene namirnice ne utrose.Odozgo treba da bude patispanj.Staviti sat -2 u zamrzivac da se torta stegne.Izvaditi i servirati dekorisano po zelji.

No comments:

Recepti Headline Animator