Prilagođeno pretraživanje

Sunday, January 29, 2012

Kocke sa makom

Potrebno:

Za tijesto:

300 g brasna
150 g margarina
2 zumanca
1 dl kiselog vrhnja
50 g secera
1/2 kesice praska za pecivo

Za fil:

200 g maka ili oraha
170 g secera
2 dl mlijeka
50 g margarina
140 g brasna
1/2 kesice praska za pecivo
2 bjelanca

Za premazivanje:

4 kasike finog pekmeza od kajsije ili visanja

Priprema:

1. U prosijano brasno dodajte margarin, zumanca i sve ostale sastojke redom, pa sve zajedno dobro umijesite.
2. Tijesto podijelite na 2 dijela, i svaki razvijte prema velicini pleha.
3. Pleh namazite margarinom i pospite brasnom, pa stavite prvi dio tijesta.
4. Premazite pekmezom-ljepse ce izgledati ako je pekmez crvene boje zbog kontrasta.
5. Za fil, umutite pjenasto margarin i secer, dodajte mak ili orahe prelivene mlijekom, po zelji naribajte i malo limunove korice.
6. Dodajte jos brasno izmijesano sa praskom za pecivo, i na kraju pazljivo umijesite pjenu od umucenih bjelanaca.
7. Preko fila stavite drugi dio tijesta-prenesite ga uz pomoc oklagije.
8. Pecite na 200°C oko 30-40 minuta.
9. Kada se kolac ohladi sijecite ga na kocke ili stanglice i pospite secerom u prahu.

No comments:

Recepti Headline Animator