Prilagođeno pretraživanje

Sunday, January 22, 2012

Flambirani puding sa vocnim prelivom

Potrebno:

2,5 dl slatke pavlake
70 g maslaca
240 g secera
40 g brasna
1 kasicica brasna
6 jaja
1/2 limuna
1 kasicica ruma
5 zumanaca
3 dl soka od jagoda, ribizli ili visanja

Priprema:

1. Pomijesati slatku pavlaku sa 70 g maslaca i 50 g secera.Ostaviti da provri na srednjoj temperaturi.Postepeno dodavati brasno uz neprestano mijesanje da se ne bi napravile grudvice.Kuhati dok se krem ne zgusne.Skinuti sa sporeta i ohladiti.U hladan krem dodati jedno po jedno 6 zumanaca i narendanu koru limuna.Na kraju umijesati cvrsto umucen snijeg od 6 bjelanaca i 50 g secera.
2. Kalup za kolace namazati maslacem, posuti secerom, izliti pripremljenu smjesu.Kuhati na pari oko 45 minuta.
3. Pjenasto umutiti 5 zumanaca sa 140 g secera, umijesati kasicicu brasna i 3 dl vocnog soka.Sve dobro izmijesati i kuhati na pari dok se ne zgusne.
4. Pripremljeni puding staviti na tanjir za posluzivanje, preliti kasikom ruma i zapaliti.Posluziti zapaljen (flambiran) puding sa vocnim prelivom.

No comments:

Recepti Headline Animator