Prilagođeno pretraživanje

Monday, January 30, 2012

Limun kolac

Potrebno:

250 g secera
17 ravnih kasika brasna
5 jaja
1/8 l ulja
1/8 l vode 1 kora limuna
1 kasicica praska za pecivo
1 kesica vanilin secera
na vrh noza soli

Za glazuru:

250 g secera u prahu
7 kasika soka od limuna

Ostali materijali:

100 g marmelade od ribizli

Priprema:

Dobro umutiti secer i zumanca (mutiti oko 10 minuta).Dodati brasno pomijesano sa praskom za pecivo, izrendanu koru limuna, ulje vodu i so.Promijesati varjacom, dodati cvrsto ulupan snijeg od bjelanaca, masu izjednaciti, staviti u pleh oblozen papirom za pecenje i peci na 180°C oko 30-35 minuta.Kada je peceno, okrenuti (izvaditi)na papir za pecenje posut sa malo kristal secera i ostaviti 15 minuta da se ohladi.Okrenuti kolac na tacnu, premazati tankim slojem marmelade i nanijeti glazuru.

Glazura:

Secer u prahu pomijesati sa sokom od limuna, umutiti mikserom i preliti preko kolaca.Kolac sijeci po zelji i servirati uz caj.


No comments:

Recepti Headline Animator