Potrebno (za 4 osobe):
1 kg oslica
100 g brasna
2 kriske dvopeka
100 g badema
persun
50 g maslina
1 kasika bosiljka
1/2 kasike krupne soli
2 kasike rendanog parmezana
3 cesnja bijelog luka
1/2 kasike secera
1 kasika zrna kaparia
200 ml bijelog vina
maslinovo ulje
so
mljeveni crni biber
Priprema:
Ribama odstranimo kosti i kozicu.Dobijene filete posolimo, pobiberimo, uvaljamo u brasno i przimo u tiganju na zagrijanom maslinovom ulju.Kada se isprze sa obje strane filete stavimo na ciniju oblozenu papirom da upije nepotrebnu masnocu.U blender stavimo cesnjeve bijelog luka, oljustene bademe, krupnu so, parmezan, dvopek izlomljen na parcad, maslinovo ulje i izmiksamo sastojke.Izmiksanu smjesu przimo u tiganju u kojem su se przili fileti.Dodamo bijelo vino, vratimo filete u tiganj, sipamo vodu, dodamo secer, bosiljak, poklopimo tiganj i ostaimo filete da se dinstaju na tihoj vatri 15-20 minuta.Zatim dodamo sok od 1/2 limuna, zrna kaparia i sitno isjecen persun.Prethodno skuhane krompire isjecemo na polukrugove i poredamo na 2 kraja cinije.Do polukrugova krompira stavimo po 6 maslina.Resetkastom kasikom vadimo oslica u sosu od badema iz tiganja i serviramo na ciniju.Dekorisemo sa 2 kruga limuna uvijenim u formu osmice.
No comments:
Post a Comment