Potrebno:
500 g tankih kora
150 g maslaca
Za fil:
125 g griza
300 g secera
4 jaja
1 narandza(sok i naribana korica)
1 l mlijeka
Za sirup:
500 g secera
300 ml vode
2 limuna
Priprema:
1. Kore podijelite na 2 jednaka dijela (kupa), a zatim svaku koru premazite rastopljenim maslacem.
2. U namasceni veliki kalup stavite prvi dio kora premazan maslacem i slozenih jedna na drugu.
3. Pripremite fil tako da psenicnu krupicu, secer, jaja, sok i naribanu narandzinu koricu dobro izmijesate i ulijete u vrelo mlijeko.Sve zajedno kuhajte dok ne dobijete gustu kremu.
4. Na gornju koru stavite cijeli fil, a zatim drugu polovinu prethodno premazanih kora rastopljenim maslacem i slozenih jedna na drugi.Obavezno i zadnju koru premazite maslacem.
5. Narezite na zeljene oblike i pecite u rerni zagrijanoj na 220°C oko 30 minuta (do zlatne boje).
6. Pripremite sirup tako da kuhate secer, vodu, sok od 1 limuna, a drugi limun narezite na ploske.
7. Kad je kolac pecen, prelijte ga sirupom i ostavite da upije.
Posluzivanje:
Kolac posluzite dobro rashladjen i narezan na kocke.
Savjet:
Pazljivo narezite kolac prije pecenja koristeci vrh noza.
No comments:
Post a Comment