Prilagođeno pretraživanje

Sunday, January 22, 2012

Kolac od tresanja i badema

Potrebno:

4 jajeta
130 g maslaca
1/2 limuna
140 g brasna
1 kasicica praska za pecivo
malo soli
50 g badema
40 g secera u prahu
1 kasika maraskina
3 kasike slatke pavlake
1/2 kg svijetlih tresanja
150 g secera
3 kasike secera u kristalu
1 kasika likera od tresanja
50 g przenih badema
2 dl vode

Priprema:

1. Pjenasto umutte zumanca sa 130 g secera, sokom i naribanom korom od limuna.Stalno mijesajuci uspite brasno i prasak za pecivo.Dodajte snijeg od bjelanaca ulupan sa malo soli.
2. Posudu namazite maslacem, pospite brasnom, uspite u nju mjesavinu i stavite da se pece u zagrijanu pecnicu najprije 5 minuta na jakoj vatri, a onda pola sata na umjerenoj.Peceno tijesto ostavite da se ohladi.Za to vrijeme sameljite bademe, dodajte 4 kasike secera u prahu, maraskino i slatku pavlaku.Umutite krem.Tijesto vodoravno presijecite.Donju koru namazite kremom i poklopite je drugom korom.Tresnje ocistite i prokuhajte u sirupu od 150 g secera i 2 dl vode.Izvadite tresnje, a sirup ostavite da se ukuhava na polovinu.Kad se prohladi dodajte 3 kasike kristal secera i kasiku likera od tresanja, pa dobijenom smjesom premazite kolac sa strane i pospite sjeckanim, przenim bademima.Pokrijte kolac ostatkom smjese, poslazite tresnje i pospite bademe.

No comments:

Recepti Headline Animator