Prilagođeno pretraživanje

Thursday, January 26, 2012

Egipatski tazin

Potrebno (za 4 osobe):

700 g jagnjece krtine
200 g suhih sljiva
1 glavica crnog luka
2 cesnja bijelog luka
50 g oljustenih badema
1 kasika susama
2-3 stapica cimeta
1/2 kasike djumbira
1/2 kasike safrana
1 kasika secera
maslinovo ulje
so
mljeveni crni biber

Priprema:

U serpu sa vodom, na sporetu, stavimo suhe sljive, cimet i secer.Glavicu crnog luka isjecemo na rezance, razlistamo, i przimo u tiganju na zagrijanom maslinovom ulju.Dodamo isjecene cesnjeve bijelog luka.Kada luk omeksa dodamo meso isjeceno na kocke, djumbir, safran, posolimo, pobiberimo i promijesamo.Kada sljive omeksaju sadrzinu iz serpe prerucimo u tiganj sa mesom.Promijesamo a zatim sadrzinu iz tiganja prerucimo u keramicku serpu.Serpu poklopimo, stavimo u rernu i pecemo 60 minuta na 180°C.U tiganj, na sporetu, stavimo bademe da se zapeku.Zapecene bademe izvadimo iz tiganja a zatim stavimo susam da se zapece.Keramicku serpu izvadimo iz rerne, dodamo zapecene bademe i promijesamo.U dublji tanjir serviramo prethodno skuhane krugove krompira.Kutlacom vadimo sadrzinu iz serpe i nanesemo na krompir.Jelo pospemo zapecenim susamom.

No comments:

Recepti Headline Animator