Prilagođeno pretraživanje

Wednesday, January 25, 2012

Ciganski kolac

Potrebno:

Za tijesto:

550 g brasna
250 g secara
150 g putera
250 ml mlijeka
200 g cokolade (rendane)
2 jajeta
4 kasicice praska za pecivo
4 kasicice vanilin secera
2 narandze (kora)
2 limuna (kora)
muskatni orascic (na vrh noza)
cimet (na vrh noza)

Za glazuru:

400 g secera u prahu
6 kasika ruma
3 kasike vode
1 kasika soka od malina
1 cajna kasicica ekstrakta od malina

Priprema:

1. Omeksan puterumutiti sa kristal i vanilin secerom.Dodati jaja, muskatni orascic, cimet, brasno pomijesano sa praskom za pecivo i mlijeko.Masu izjednaciti, dodati rendanu cokoladu, koru narandze i limuna (isjeckane na sitne kockice) promijesati i sipati u pleh oblozen papirom za pecenje.Izravnati povrsinu i staviti da se pece.
2. Peci na 220 i 200°C 10 minuta.Smanjiti temperaturu na 180°C i nastaviti sa pecenjem jos 12-15 minuta.Peceni kolac prebaciti na tacnu i jos vruc preliti pripremljenom glazurom.Ostaviti 5 minuta da stoji, obiljeziti kocke-pravougaonike (po zelji) i ostaviti da se kolac ohladi.Ohladjen sijeci po obiljezenim linijama i sluziti.

No comments:

Recepti Headline Animator