Prilagođeno pretraživanje

Sunday, January 29, 2012

Zapecena pastrmka sa majcinom dusicom

Potrebno:

4 ociscene pastrmke od po 450 g
2 pune sake svjeze majcine dusice
morska so
svjeze mljeveni crni biber
3 kasike maslinovog ulja
2 limuna
4 lovorova lista

Priprema:

1. Zagrijte rernu na najvisu temperaturu.Pastrmku dobro operite spolja i iznutra, a visak vode upijte papirnom salvetom.
2. Sitno isjeckajte majcinu dusicu s jednom kasicicom morske soli i maslinovog ulja.Utrljajte ovu smjesu u ociscenu ribu.
3. Limun isjecite na polovine i odsijecite im vrhove, tako da mogu da stoje.Vrhom noza rasijecite meso limuna i unutra stavite lovorov list.
4. Pastrmke i limun rasporedite na pleh i pecite ok 10 minuta.
5. Da biste provjerili jesu li pastrmke dobro ispecene, probajte da na najdebljem dijelu odvojite meso od kostiju.Ako se lako odvaja, izvucite pastrmke iz rerne, a ako se meso ne odvaja, vratite ih nazad, pa dopecite jos nekoliko minuta.
6. Kozica pripremljene pastrmke treba biti hrskava.
7. Zapeceni limuni trebaju biti slatki-ovo je izvanrendan nacin pripremanja limuna jer ih lovor obogacuje mirisom.
8. Pastrmke posluzite s limunom koji mozete iscijediti preko ribe.

No comments:

Recepti Headline Animator