Prilagođeno pretraživanje

Tuesday, January 24, 2012

Punjeni teleci jezici

Potrebno (za 4 osobe):

2 teleca jezika
2 skuhana krompira u ljusci
250 g lenti dimljene slanine
150 g susenog svinjskog vrata
200 g svjezih sampinjona
200 ml kisele pavlake
francuski persun
20-ak zrna crnog bibera
3 lovorova lista
100 g rendanog kackavalja
ulje
so
mljeveni crni biber

Priprema:

Telece jezike stavimo u serpu sa vodom na sporetu.Dodamo zrna bibera, lovorove listove, posolimo, poklopimo serpu i ostavimo jezike da se kuhaju 2 sata.Svinjski vrat i slaninu isjecemo na kocke i przimo u tiganju na zagrijanom ulju.Dodamo sitno isjecene sampinjone i francuski persun, pobiberimo, promijesamo i sklonimo tiganj sa sporeta.Skuhane jezike stavimo u sud sa hladnom vodom.Izvadimo jezike iz vode, oljustimo i isjecemo na polovine po duzini.Polovine jezika zasjecemo formirajuci dzep koji punimo filom iz tiganja.Vatrostalnu posudu poprskamo uljem, dodamo 2 kutlace tecnosti u kojoj su se kuhali jazici a zatim poredamo napunjene jezike u posudu.Na jezike nanesemo rendan kackavalj.Pecemo 10 minuta na 200°C.Preostalu tecnost u kojoj su se kuhali jezici procijedimo iznad druge serpe.Serpu stavimo na sporet i kad tecnost provri sklonimo sa sporeta.Dodamo pavlaku i promijesamo zicom za mucenje.Skuhanim krompirima odsjecemo zaobljene dijelove i isjecemo na polovine po duzini.Na ciniju za serviranje nanesemo 1 kutlacu sosa iz serpe.Zatim na ciniju poredamo polovine krompira izmedju kojih stavimo listove spanaka.Na svaki krompir stavimo po jedan punjeni jezik i prelijemo sosom.Na svaki list spanaka stavimo po jedan polukrug rotkvice.Dekoraciju zavrsimo grancicom mirodjije.

No comments:

Recepti Headline Animator