Prilagođeno pretraživanje

Tuesday, January 31, 2012

Pita sa paprikom, karfiolom i sirom

Potrebno:

Za tijesto:

400 g brasna
1 prasak za pecivo
200 g omeksanog maslaca
1 jaje
1 zumanjak
1 kasicica soli
4 kasike mlijeka

Za fil:

100 g omeksanog maslaca
4 jaja
malo bibera
1 kasika soli
malo muskatnog orascica
malo kopra
750 g sira
150-200 g punomasnog kiselog vrhnja
60 g gustina
1 svjeza crvena paprika
1 svjeza zelena paprika
1 svjeza zuta paprika
1 svjeza narandzasta paprika
200 g govedje sunke
malo sitno isjeckanog persunovog lisca
malo ostalog zacinskog bilja po zelji
1 mali karfiol

Priprema:

1. Brasno i prasak za pecivo dobro promjesajte u posudi.Postepeno dodajte ostale sastojke i pomocu miksera (lopaticama) izradite tijesto.
2. Na pobrasnjenoj podlozi od tijesta oblikujte valjak koji cete razvaljati u oblik pravougaonika debljine oko 3 mm.
3. Tijesto rasporedite na lim za kolace koji ste prethodno namastili i posuli brasnom.Rubove tijesta dobro pritisnite uz rubove lima.
4. Fil: dobro promijesajte maslas s jajima i zacinima.Dodajte kravlji sir, kiselo vrhnje, zacinsko bilje i gustin te promijesajte.Paprike operite, ocistite od sjemenki, narezite na komadice i umijesajte zajedno s sitno narezanom sunkom.Fil ravnomjerno rasporedite po tijestu.Po filu rasporedite i komadice karfiola.
5. Stavite u donju polovinu zagrijane rerne.

No comments:

Recepti Headline Animator