Prilagođeno pretraživanje

Monday, January 16, 2012

Cajne stanglice

Potrebno:

125 g putera
12 kasika secera
5 kasika brasna
150 g mljevenih badema
5 zumanaca
5 bjelanaca
1 kesica vanilin secera
1/2 kasicice praska za pecivo

Za fil:

marmelada od ribizli ili visanja

Za glazuru:

250 g secera u prahu
2 kasike kakaa
2 kasike rastopljenog putera
3 kasike vruce vode

Priprema:

1. Pjenasto umutiti omeksali puter.Dodati secer, vanilin secer i nastaviti sa mucenjem jos 3-4 minuta.Dodati zumanca, mutiti jos 2-3 minuta, dodati brasno pomijesano sa praskom za pecivo, mljevene bademe.Blago promijesati, pa dodati cvrst snijeg od bjelanaca.Masu izjednaciti (polako) tj. sjediniti bjelanca sa ostalim sastojcima i izruciti u podmazan pleh.Povrsinu lijepo poravnati i staviti da se pece.Peci na 220°C oko 15 minuta, pa smanjiti temperaturu na 200°C.Preko kolaca staviti foliju, pa nastaviti sa pecenjem jos 10-12 minuta, u zavisnosti od sporeta.Kada je kolac pecen, pazljivo ga okrenuti na papir za pecenje posut sa malo secera, skinuti papir na kome se pekao i ostaviti da se potpuno ohladi.
2. Hladan presjeci na pola (da se dobiju 2 kore), premazati slojem marmelade, nanijeti drugu polovinu kolaca-kore i malo pritisnuti rukom, pa na kraju preliti glazurom.

Glazura:

Secer u prahu i kakao prosijati, pomijesati, dodati rastopljen puter i vrucu vodu.Sve dobro izjednaciti i posuti po povrsini kolaca.Kada se glazura malo stegne sjeci stanglice i sluziti uz caj.

1 comment:

Steve Finnell said...

you are invited to follow my blog

Recepti Headline Animator