Prilagođeno pretraživanje

Saturday, January 21, 2012

Kapucino kocke

Potrebno:

Za kore:

300 g brasna (pola ostrog, pola glatkog)
1/2 praska za pecivo
125 g maslaca
50 g secera
2 kasike kakaa
50 g naribane tamne cokolade
1 jaje
1-2 kasike kiselog vrhnja

Za kapucino kremu:

300 g mascarpone sira
250 ml slatkog vrhnja
180 g bijele cokolade
1 vanilija secer
2 kasike kapucina u prahu

Za cokoladnu kremu:

200 g mascarpone sira
125 ml slatkog vrhnja
1 vanilija secer
75 g tamne cokolade

Priprema:

1. Brasnu dodajte prasak za pecivo i hladan maslac narezan na listicem pa ga prstima utrljajte u brasno tako da dobijete mrvice.Dodajte secer, kakao i ribanu cokoladu, jaje i toliko vrhnja koliko vam je potrebno da zamijesite glatko prhko tijesto.
2. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frizider na 30 minuta.Nakon toga tijesto podijelite na 2 jednaka dijela i svaki razvaljajte u obliku pravougaonika na velicinu najveceg pleha.
3. Pleh okrenite naopacke i na njega stavite list papira za pecenje.Pomocu valjka za tijesto koru prebacite na papir za pecenje i pecite na 180°C oko 5-7 minuta.Isto ponovite i sa drugom korom.Pecene kore pazljivo odstranite sa papira za pecenje.
4. Od ukupne kolicine slatkog vrhnja oduzmite 5-6 kasika, dodajte razlomljenu cokoladu i kapucina i sve zajedno otopite na pari.
5. Mascarponeu dodajte vanilija secer i slatko vrhnje pa sve zajedno umutite mikserom dok ne dobijete cvrstu kremu.Zatim dodajte otopljenu cokoladu i kremu jos jednom dobro sjedinite mikserom.
6. Cokoladu otopite na pari i ostavite da se ohladi.
7. Mascarponeu dodajte vanilija secer i slatko vrhnje pa sve zajedno umutite mikserom dok ne dobijete cvrstu kremu.Zatim dodajte otopljenu cokoladu i kremu jos jednom dobro sjedinite mikserom.
8. Prvu koru polozite na pladanj i premasite je polovinom kapucino kreme.Na kremu polozite drugu koru i nju premazite ostatkom kapucino kreme.
9. Kolac na kraju premazite cokoladnom kremom i stavite u frizider preko noci.Sto duze stoji to ce kore biti sve mekse i ljepse cete moci izrezati kolac.
10. Sutradan kolac narezite na kocke i po zelji ukrasite cokoladom.

No comments:

Recepti Headline Animator