Prilagođeno pretraživanje

Thursday, January 12, 2012

Jagode u srcu

Potrebno:

2 jajeta
2 kasike brasna
strugana kora limuna

Za bijelo srce:

4 bjelanceta
250 g secera u prahu
sok od limuna

Za nadjev:

4 zumanceta
4 kasike secera
100 g maslaca
1 kesica vanilin-secera
jagode
preliv za tortu
sitne bombone za ukrasavanje

Priprema:

1. Umutiti 2 zumanca sa 2 kasike secera, zatim dodati struganu limunovu koru i cvrsto ulupani snijeg od 2 bjelanca.Ispeci koru u dobro podmazanom i brasnom posutom kalupu oblika srca, ili cetvrtastom.Ako je kalup cetvtast napraviti sablon od hartije u obliku srca, pa pecen i ohladjen biskvit uz pomoc sablona isjeci u oblik srca.Srce ostaviti u kalupu za pecenje, zatim ulupati cvrst snijeg od 4 bjelanca i limunovog soka, spustiti ga sa posudom u vecu serpu u kojoj je vruca voda, pa na vatri lagano lupati, dodajuci postepeno secer u prahu.Poslije nekoliko minuta skinuti sa sporeta masu i nanijeti je na srce od biskvit-tijesta (na ivice), tako da se dobije po ivicama bijeli vijenac.Ukrasiti sa nekoliko sitnih bombona i staviti u rernu da se na temperaturi od 75°C susi.Povremeno provjeravati da li je gotovo.Srce treba da se stvrdne, ali ne smije da pozuti ( mora ostati bijelo).Gotov kolac ohladiti.
2. U manju posudu staviti 4 zumanceta i 4 kasike secera, spustiti u vecu sepu s vrucom vodom i na sporetu kuhati neprestano mjesajuci varjacom.Kada krem pocne da se zgusnjava, skinuti ga s vatr, ohladiti, dodati umucen maslac i vanilin-secer, pa njime ispuniti supljinu na kolacu.Odozgo poredati isjecene ili cijele jagode, preliti preljevom za tortu pripremljenim po upustvu na kesici.

No comments:

Recepti Headline Animator