Prilagođeno pretraživanje

Wednesday, October 12, 2011

Top namirnice jeseni




Bundeva

Bundeva se opravdano smatra kraljicom jeseni.Slatko meso fine teksture krije mnostvo blagotvornih nutrijenata, a istovremeno je siromasno kalorijama i lako se vari.Bundeva je odlican izvor vitamina A i vrlo dobar izvor vaznog antioksidansa - vitamina C.Zajedno, vitamini A i C saradjuju u jacanju imunoloskog sistema.Bundeva se istice i sadrzajem vitamina B-grupe, posebno vitamina B1, B3,B6, te folne i pantotenske kiseline.Vitamini B-grupe smatraju se "anti-stresnim vitaminima" jer se nedostatak nekog vitamina iz grupe nerijetko ogleda letargijom, anksioznoscu ili depresijom.Vitamini B-grupe takodje mogu imati relaksirajuce djelovanje, a poznato je i da je adekvatan status vitamina B u direktnoj sprezi s razvojem i ocuvanjem mentalne funkcije covjeka.Bundeva je dragocjen izvor minerala kalija, mangana i bakra kao i prehrambenih vlakana neophodnih za pravilno funkcioniranje sistema za varenja.Nutritivni upotpunjuje cinjenica da je, medju povrcem, bundeva jedan od najboljih izvora alfa-linolenske kiseline, esecijalne omega-3 masne kiseline, koja smanjuje rizik od bolesti srca i krvnih sudova.Jarku narandzastu i zutu boju bundeva duguje fitohemikalijama iz grupe karetoneoida:alfa-karotenu, beta-karotenu, luteinu, zeaksantinu i beta-kriptoksantinu.Osim za boju, karotenoidi su zasluzni i za brojna ljekovita djelovanja bundeve.Djeluju kao snazni antioksidansi stiteci od stetnog utjecaja slobodnih radikala, poboljsavaju rad imunoloskog sistema, podsticu zdravlje srca, ociju i pluca te podrzavaju optimalno zdravlje.



Jabuka


Zrele mirisne jabuke siguran su znak da je jesen pred vratima.Nadaleko poznata izreka "Jabuka na dan tjera doktora iz kuce van" dovoljno govori o vaznosti tog voca za zdravlje.Jabuka obiluje blagotvornim materijalima - vitaminima i mineralima, fitohemikalijama i prehrambenim vlaknima.Zbog raznolikog sadrzaja vlakana svakodnevno konzumiranje jabuka pomaze pri snizavanju holesterola, detoksikaciji i pri regulaciji probave.Jabuka je dobar izvor vitamina C, koji u saradnji s flavonoidom i fenolom, fitohemikalijama snazne antioksidacione aktivnosti jaca imunoloski sistem i pomaze u borbi protiv virusa, bakterija i stetnog djelovanja slobodnih radikala.Od vitamina sadrzi i one B-grupe, a od minerala prisutni su kalij, kalcij, bakar, zeljezo, magnezij, mangan, selen i cink.Visok sadrzaj ugljenih hidrata, posebno glukoze i fruktoze, snabdjeva organizam energijom sprecavajuci umor i gubitak koncentracija.Vjeruje se da sadrzi i nesto serotonnina, zbog cega jabuka djeluje pozitivno na raspolozenje, ublazava razdrazljivost i pomaze pri uspavljivanju

Kesten

Nista ne podsjeca na jesen tako kao vruci kesteni koji griju promrzle dlanove.Miris peceno kestena uvijek stvara osjecaj prijatnosti i toplote.Kesten ima nesto vecu energetsku vrijednost koju duguje relativno visokom sadrzaju skroba.Od ostalih se orasastih plodova razlikuje niskim postotkom masti jedini sadrzi vitamin C.Buduci da vitamin C, izmedju ostalog, ima vaznu ulogu u funkcioniranju imunoloskog sistema, kesten je idealan ukusan i hranjiv medjuobrok u danima koji vec postaju hladniji.Kesten je odlican izvor vitamina B6, kalija i folne kiseline.










Kivi


Kivi izvorno potjece s Novog Zelanda, a dobio je ime po ptici koja zivi u tim krajevima.Danas se kivi uzgaja na Mediteranu, te u Juznoj Africi, Americi i Rusiji.Kivi je zaista prava riznica vitamina C, a samo jedan plod sadrzi 120% preporucene dnevne kolicine tog vaznog vitamina.Energetska vrijednost kivija je niska, te se smatra idealnom dijetnom namirnicom istovremeno sadrzi visok udio prehrambenih vlakana i vaznog elektrolita kalija.Kivi se preporucuje svima, a posebno osobama s oslabljenim imunoloskim sistemom, te povisenim krvnim pritiskom.











Mandarina


Mandarina je clan poznate grupe agruma, te sadrzi brojne tvari koje pomazu u odbrani od bolesti.Najznacajnije fitohemikalije koje sadrze mandarine su flavonoidi i terpeni, a vazni vitamini koje sadrzi su vitamini C i A.Nije slucajno sto ovo voce dozrijeva upravo u doba kada se bude prehlade i viroze, te je preporucljivo posegnuti za mandarinama u svrhu prevencije ovih nevolja.Naime, vitamin C iz mandarine bolje ce se apsorbirati i njegova ce djelotvornost biti veca zbog udjela bioflavonoida koji potpomaze djelovanje vitamina C.Vitamin A dobivamo iz mandarina u obliku beta-karotena, koji se u organizmu pretvara u vitamin A.Poznata uloga vitamina A je ocuvanje zdravih sluznica i koze - prve linije odbrane od virusa i bakterija.Mandarina je idealna poslastica za sladokusce koja ne ugrozava njihovu liniju.


Orasi

Smatra se da orasi izvorno poticu iz Perzije, a sade se od drevnih vremena sirom svijeta.U svom sastavu imaju veliku kolicinu masti, te su stoga svojevrsne energetske bombe.Svakako valja istaknuti da su masti koje sadrze orasi uglavnom visestruko nezasicene, dakle radi se o onim mastima koje su pozeljne u prehrani covjeka danasnjice.Naime, tokom proteklih stotonjak godina, tzv. trend zapadnjacke prehrane zanemario je unos vrijednih masnoca.Smatra se da je ovaj obrat u prehrani prouzrokovao povecanu ucestalost kardiovaskularnih bolesti.Ipak, kada konzumirate orahe, pripazite da vas ukupni energetski unos ne bude izrazito povisen i "ustedite" na drugim namirnicama, naprimjer unos zasicenih masnoca
.














Grozdje


Grozdje se pojavljuje jso u grckoj i rimskoj mitologiji, s naglaskom na opojnim svojstvima ina, ekstrakta grozdja.Osim sto je vrijedna sirovina za opojno vino, grozdje je i ukusna namirnica tokom ljetnih i jesenskih mjeseci.Sadrzi obilje flavonoida koji su nosioci boje ovog voca, a zasluzni su za cijeli niz povoljnih utjecaja na zdravlje covjeka,posebno za ocuvanje kardiovaskularnog sistema.Vazan mineral koji nalazimo u grozdju je bor, a adekvatna kolicina bora vazna je za ocuvanje zdravih kosti.














Kukuruz


Kukuruz je nutritivno vrijedna namirnica koja pritom ne opterecuje organizam suvisnim kalorijama buduci da u jednom klipu prosjecne velicine sadrzi 80 - 100 kcal.Svjez i sladak, kukuruz je bogat ugljikohidratima i siromasan mastima te stoga predstavlja izvor brzo raspolozive energije.Masti koje prvladavaju u kukuruzu su visestruko i jednostruko nezasicene.Kukuruz je vrlo dobar izvor tiamina (vitamina B1) te je dobar izvor mnogih drugih vitamina i minerala, ukljucujuci i vitamin B5, folnu kiselinu, niacin, vitamin C, fosfor, kalij i magnezij.Bogatstvo prehrambenih vlakana cini ovu namirnicu posebno vrijednom

No comments:

Recepti Headline Animator