Prilagođeno pretraživanje

Tuesday, October 18, 2011

Torta sa sljivama

Potrebno:
6 jaja
100 g secera
1 paketic vanilin-secera
40 g prezli
150 g mljevenih oraha
brasno za posipanje

Za nadjev:

1 kg sljiva
100 g secera
1 komadic cimeta u kori
2 karanfilica
1/4 l vode
30 g skroba
1/4 l slatke pavlake
20 g secera
4 lista zelatina

Za ukrasavanje:

1/4 slag pjene
1 kasika secera
1 kesica vanilin secera
100 g na listice isjecenog badema

Priprema:

1. Umutiti pjenasto zumanca, secer i vanilu.Od bjelanaca ulupati cvrstu pjenu.Umucenim zumancima dodati ulupanu pjenu, prezle, orahe i rum.Kalup za torte premazati maslacem, posuti brasnom i izruciti masu, pa je ispeci na 180 °C (oko 40 minuta).
2. Pecenu tortu ohladiti i rasjeci je po sredini.Sljive oprati i prepoloviti.Preliti ih vodom i dodati secer, cimet i karanfilic.Kuhati poklopljeno dok sljive ne omeksaju.Odliti sok, dodati mu skrob razmucen u hladnoj vodi i kratko prokuhavati, izmijesati i ohladati.Od ohladjenih sljiva na stranu ostaviti 16 polovina za ukrasavanje.Najbolje je da se poloze na salvetu kako bi se iscijedile.Ostale ohladjene sljive rasporediti po polovini torte.Pavlaku lagano ulupati, dodati secer i namoceni zelatin, prokuhani sok, pa sve izmijesati.Tom masom pokriti sljive.Staviti tortu u frizider da se ohladi (oko 20 minuta).U medjuvremenu ulupati slag za ukrasavanje.Slagu dodati secer i vanilin secer.Drugi dio torte staviti preko stegnutog nadjeva, a slagom premazati cijelu tortu.Povrsinu torte ukrasiti slagom (kroz spric) i polutkama sljive.Sa strane tortu ukrasiti listicima badema.

No comments:

Recepti Headline Animator