Prilagođeno pretraživanje

Thursday, October 20, 2011

Baklava sa sumskim vocem

Potrebno:

500 g kora za baklavu
3 kutije zamrznutog sumskog voca
1 pavlaka
1 casa ulja
1 casa secera
3 jajeta
prasak za pecivo

Za preljev:

1 solja vode
2 solje secera
pola limuna
2 kesice vanilin secera

Priprema:

Prije nego sto pocnet da pravite baklavu, skuhajte secer, vodu, limun i vanilin secer (tek da "baci kljuc").Dobijeni sirup ohladite pa njime prelijte baklavu kad se ispece.Sigurno ce vam koristiti da upamtite i jedno opste pravilo: kad pravite kolace koji se prlivaju sirupom, uvijek jedno mora da bude hladno, a drugo toplo.Znaci, ili ce preljev biti hladan ili kolac.Mikserom umutite pavlaku, ulje, secer, jaja i prasak za pecivo.Da biste postigli odgovarajuci razmjer, za mjerenje ulja i secera koristite casu u kojoj je bila pavlaka.Ukupnu kolicinu kora podijelite napola.Prvu polovinu slozite u pleh, ali tako da svaku koru premazete umucenom smjesom.Kad potrosit prvu polovinu, prko slozenih kora raspodijelite cijelu kolicinu voca, koje je prethodno odmrznuto i dobro ocijedjeno.Potom redajte prostale kore, koje cete premazivati kao i prethodne.Na kraju isjecite baklavu na trouglove i pecite 40 minuta, prvo na temperaturi od 200, a zatim na 180 °C.

Savjet:

Zlatno pravilo za vrhunsku baklavu glasi:kombinujte vruce i hladno!Prelijte vrucu baklavu rashladjenim secernim sirupom, ili obrnuto.

No comments:

Recepti Headline Animator