Prilagođeno pretraživanje

Wednesday, October 26, 2011

Pecena curka punjena kukuruznim hljebom

Potrebno(za 6-8 osoba):

Za kukuruzni hljeb:

200 g brasna
200 g palente
1 kasicica praska za pecivo
1 kasika secera
1 kasicica soli
80 ml kukuruznog ulja
250 g pavlake
1 jaje
250 ml mlijeka

Za pecenu curku:

2 velika luka
4 stapica celera
200 g dimljene sirove sunke
300 g maslaca
1 svezanj persuna
4 listica kadulje
5 grancice majcine dusice
800 ml pileceg temeljca
biber
1 curka(oko 4,5 kg)
1 kasika kukuruznog brasna

Priprema:

1. Dan prije posluzivanja, zagrijte pecnicu na 200 °C.Zamijesite sve sastojke za kukuruzni hljeb u glatko tijesto.Stavite u podmazani pleh i pecite oko 50 minuta.Ostavite da se ohladi.Isijecite hljeb na kockice od oko 2 cm i susite preko noci u pecnici na 100 °C, uz odskrinuta vrata od pecnice.(Alternativno mozete susiti hljeb na sobnoj temperaturi 2 dana).Na dan posluzivanja, ogulite luk, ocistite i operite celer te oboje nasijecite na kockice.Sunku takodjer isijecite na kockice.Otopite 180 g maslaca u tavi pa poprzite povrce oko 10 minuta, tako da je kuhano ali ne i mekano (al dente).Dodajte sunku i kuhajte 3 minute.
2. Zagrijte pecnicu na 200 °C.Nasijecite zacinske biljke, umijesajte sa kukuruznim hljebom i kuhanim povrcem.Dodajte 375 ml temeljca, blago promijesajte i zacinite solju i biberom.Ostavite da odstoji 10 minuta, pa promijesajte.Curku isperite u hladnoj vodi, blago posusite i natrljajte solju iznutra.Napunite je smjesom sa hljebom.Istopite preostali maslac pa dijelom premazite curku i blago je posolite izvana.Pecite na donjoj polici u pecnici 45 minuta.Tada curku premazite preostalim topljenim maslacem i pecite jos 2 sata na 175 °C.Ostavite da odstoji oko 10 minuta prije nego je izrezet.
3. Dodajte preostali pileci temeljac u sokove od pecenja i pirjajte na sporetu.Procijedite u drugu tavu.Kukuruzno brasno pomijesajte sa malo vode pa umijesajte u umak.Stavite da jos jednom prokljuca pa zacinite po zelji.Umak posluzite odvojeno.

No comments:

Recepti Headline Animator