Prilagođeno pretraživanje

Thursday, October 20, 2011

Princes krofne

Potrebno (za oko 20 krofni):

100 g putera
100 g brasna
4-5 jaja

Za fil:

4 jajeta
4 kasike secera
7 kasika brasna
1/2 l mlijeka
1 kasika putera
stapic vanile po zelji

Priprema:

Prokuhati 10 kasika vode i 100 g putera (neslanog).Kad provri, skloniti sa vatre i dodati 100 g brasna.Vratiti na vatru i uz stalno mijesanje skuhati masu.Ne smije da zagori.Dovoljno je par minuta ili kada tijesto pocne da se odvaja od dna serpe.Masu prohladiti, pa dodavati 1 po 1 jaje.Umucenu masu vaditi malom kasicicom i redati u podmazan pleh.Peci na jakoj vatri.Pri pecenju prvih 10 minuta rerna se ne smije otvarati.Poslije 10 minuta moze da se smanji temperatura i kad krofne dobiju lijepu, zlatnu boju, pecene su.Pecene i ohladjene krofne presjeci na pola i filovati.
Fil:
4 cijela jajeta i 4 kasike secera umutiti.Dodati 7 kasika brasna i dobro promjesati da ne bude grudvica.Mozete dodati i vanilu.
Prokuhati 1/2 l mlijeka i u mlijeko istresti masu uz neprekidno mijesanje.Kad se hladi moze se dodati vrlo malo putera, otprilike 1 kasika.Ovim nadjevom filovati krofne.

No comments:

Recepti Headline Animator