Prilagođeno pretraživanje

Tuesday, October 18, 2011

Bistra juha od paradajza s bosiljkom

Potrebno (za 4 osobe):

4 paradajza
2 kasike paradajz pirea
3/4 l govedjeg temeljca (moze od kocke)
1 luk
1 rezanj bijelog luka
1 mrkva
1 tikvica
2 kasike maslinovog ulja
1/4 korijena celera
1/2 lukovice anisa (komoraca)
4 bobice borovica
2 lovorova lista
so
biber
3 bjelanca

Za knedle od bosiljka:

135 g svjezeg nemasnog sira
3 zumanca
50 g bijelog hljeba bez korice
35 g maslaca
1/2 strucka bosiljka

Priprema:

1. Operite svo povrce, pa nasijecite celer, anis, polovicu mrkve i tikvice, i 2 paradajza.Poprzite povrce na maslinovom ulju sa paradajz pireom oko 5 minuta.Zagrijte temeljac pa ga dodajte u povrce.Potom dodajte bobice borovice, lovorov list, so i biber, pa pirjajte na laganoj vatri oko sat vremena.Ostavite da se ohladi.
2. Tanko nasijecite preostale polovice mrkve i tikvice pa ih oblikujte u oblik polumjeseca.Preostali paradajz potopite nekoliko sekundi u kljucalu vodu, izvadite ga, ogulite mu kozicu, prepolovite, odstranite sjemenke i narezite na komadice.
3. Za knedle, dobro procijedite svjezi sir pa ga pomijesajte sa zumancima.Smrvite i umijesajte hljeb.Sitno nasijecite bosiljak (ostavite par listica za ukras) i umijesajte ga u smjesu.Zagrijte maslac i umijesajte ga sa smjesom.Smjesu zgnjecite u pire u aparatu za gnjecenje voca i povrca.Stavite vodu sa malo soli u vecu serpu i pustite da prokljuca pa formirajte knedle koristeci 2 kasikice.Pazljivo spustajte knedle u kljucalu vodu pa kuhajte kratko, oko 5 minuta.
4. Da bi juha bila bistra, lagano umutite bjelanca pa umijesajte u hladnu juhu.Ponovo je zagrijte, ali nemojte dozvoliti da provrije.Procijedite juhu i dodajte povrce nasjeceno u obliku polumjeseca, komadice paradajza i knedle.Uspite u tanjire i ukrasite listicima bosiljka.

No comments:

Recepti Headline Animator