Potrebno (za 6 osoba):
800 g teletine za filete
2 kasike ulja
so
svjeze mljeveni biber
20 g susenih gljiva smrcaka(mogu i suseni vrganji)
2 kasike rastopljenog maslaca
250 g vrhnja
2 kasike ledenog maslaca
Priprema:
1. Meso operite, blago posusite i odstranize zilice i masnocu.Ulje pomijesajte sa 1 kasicicom svjeze mljevenog bibera, premazite po mesu sa svih strana, pokrijte pa ostavite preko noci.
2. Isperite gljive u cjediljci i dobro iscijedite.Odstranite peteljke.Potom ih potopite u 350 ml vode.Zagrijte istopljeni maslac pa poprzite meso sa svih strana na srednjoj vatri.Posolite.Pecite u zagrijanoj pecnici na 220 °C oko 10 minuta, uz povremeno okretanje.Izvadite meso iz pecnice, zamotajte u aluminijsku foliju i ostavite da se odmori u iskljucenoj pecnici dodatnih 10-12 minuta.
3. Za umak, sok od pecenja razrijedite sa 1/8 l vode i vodom u kojoj su se namakale gljive.Procijedite u manju tavu ili serpu pa ostavite da prokljuca, da se malo reducire.Umijesajte vrhnje.Kuhajte na laganoj vatri dok se jos malo ne reducira.Umijesajte hladni maslac u komadicima i dodajte iscjedjene gljive.Zacinite po zelji.
4. Za posluzivanje, isijecite meso na snite i lijepo ih poredajte na tanjiru.Umak posluzite odvojeno.Posluzite uz mrkve, brokule, karfiol i mladi luk koji ste nakratko poprzili na maslacu, te uz divlju rizu.
800 g teletine za filete
2 kasike ulja
so
svjeze mljeveni biber
20 g susenih gljiva smrcaka(mogu i suseni vrganji)
2 kasike rastopljenog maslaca
250 g vrhnja
2 kasike ledenog maslaca
Priprema:
1. Meso operite, blago posusite i odstranize zilice i masnocu.Ulje pomijesajte sa 1 kasicicom svjeze mljevenog bibera, premazite po mesu sa svih strana, pokrijte pa ostavite preko noci.
2. Isperite gljive u cjediljci i dobro iscijedite.Odstranite peteljke.Potom ih potopite u 350 ml vode.Zagrijte istopljeni maslac pa poprzite meso sa svih strana na srednjoj vatri.Posolite.Pecite u zagrijanoj pecnici na 220 °C oko 10 minuta, uz povremeno okretanje.Izvadite meso iz pecnice, zamotajte u aluminijsku foliju i ostavite da se odmori u iskljucenoj pecnici dodatnih 10-12 minuta.
3. Za umak, sok od pecenja razrijedite sa 1/8 l vode i vodom u kojoj su se namakale gljive.Procijedite u manju tavu ili serpu pa ostavite da prokljuca, da se malo reducire.Umijesajte vrhnje.Kuhajte na laganoj vatri dok se jos malo ne reducira.Umijesajte hladni maslac u komadicima i dodajte iscjedjene gljive.Zacinite po zelji.
4. Za posluzivanje, isijecite meso na snite i lijepo ih poredajte na tanjiru.Umak posluzite odvojeno.Posluzite uz mrkve, brokule, karfiol i mladi luk koji ste nakratko poprzili na maslacu, te uz divlju rizu.
No comments:
Post a Comment