Prilagođeno pretraživanje

Monday, October 17, 2011

Vocna torta sa pirincem

Potrebno:

250 g brasna
na vrh noza praska za pecivo
100 g secera
1 kesica vanilin-secera
na vrh noza soli
1 jaje
125 g maslaca

Za nadjev:

0,5 l mlijeka
na vrh noza soli
2 kasike secera
125 g pirinca
2 jajeta
300 g breskvi
4 lista bijelog zelatina
3 kasike gustog soka od breskve

Priprema:

Umijesiti tijesto od brasna, secera, vanilin-secera, praska za pecivo, soli, jajeta i maslaca.Kada tijesto postane glatko, osaviti ga da odstoji pola sata na hladnom mijestu.U medjuvremenu skuhati pirinac u mlijeku sa secerom i malo soli.Odvojiti zumanca i bjelanca, zumanca staviti u prohladjeni pirinac.Od bjelanaca napraviti snijeg, pa i njega umijesati u pirinac.Breskve oljustiti i isjeci na kriske ( 50 g ostaviti za glazuru).Tijestom obloziti okrugao, podmazan i brasnom posut kalup.Dodati sjeckane breskve i prko njih staviti pirinac.Peci na 200 °C oko 15 minuta.U medjuvremenu potopiti zelatin. Onih 50 g bresaka izgnjeciti, dodati im sok od bresaka i ocjedjen zelatin, pa sve dobro izmutiti.Pecenu tortu preliti ovom glazurom i ostaviti da se ohladi.

No comments:

Recepti Headline Animator