Prilagođeno pretraživanje

Sunday, October 23, 2011

Proljetna torta sa jagodama

Potrebno:

6 jaja
250 g secera
250 g brasna
1 kesica vanilin secera
75 g maslaca
150 g sumskih jagoda
80 g secera u prahu
1 casica ruma
2 kasike sitno nasjeckanih pistacija
12 usecerenih tresanja
12 svjezih jagoda
1 kasika zelea od jagoda

Kuhana pjena od bjelanaca:

4 bjelanceta
200 g secera u prahu
1 kesica vanilin secera

Priprema:

1. Pjenastu umutiti zumanca sa secerom, umijesati brasno, vanilin secr i na kraju snijeg od bjelanaca.Pazljivo izmjesati sa rastopljenim, prohladjenim maslacem.
2. Kalup za tortu obloziti masnim pekarskim papirom, uliti pripremljenu smjesu za patispanj, peci na 225 °C oko 25 minuta.Izvaditi i ohladiti.Horizontalno podijeliti na 2 dijela.
3. Kuhana pjena od bjelanaca:
Izmjesati secer sa vanilin secerom, umijesati cvrst snijeg od bjelanaca.Mutiti na niskoj temperaturi, da masa postane sjajna i cvrsta, sve dok bjelanca ne pocnu da se lijepe za zicu.Skinuti sa sporeta.Mjesanjem ohladiti.
4. Izmjesati pripremljene sumske jagode, secer i rum.Premazati prvi patispanj, prekriti drugim, namazati 1/3 kuhane pjene od bjelanaca, posuti nasjeckanim pistacijima.Preostalu kuhanu pjenu od bjelanaca staviti u spric za kolace i ukrasiti tortu.
5. Dekorisati isjeckanim usecerenim tresnjama.Na sredini torte od preostalih tresanja oblikovati "cvijet".Preliti, u tankom mlazu, zeleom od jagoda.

No comments:

Recepti Headline Animator