Prilagođeno pretraživanje

Friday, October 28, 2011

Mesne ćuftice sa paprikom

Potrebno (za 4 osobe):

Za ćuftice:

- suha zemička
- 1 šargarepa
- glavica luka
- čen belog luka
- ½ veze peršuna
- 500 g mljevene junetine
- jaje
- malo mljevenog korijandera i kima
-2 kašike ulja

Dinstana paprika:

- 500 g paprike
- 2 paradajza
- glavica luka
- kašika maslinovog ulja
- kašičica origana
- 100 ml bujona
- so, biber

Priprema:

1. Zemičku natopite u dosta hladne vode. Šargarepu očistite i krupnije narendajte, obje vrste luka narežite na kockice, a peršun nasjeckajte. Umijesite meso s šargarepom, crnim i bijelim lukom, peršunom, jajetom, ocjeđenom zemičkom i začinima, pa vlažnim rukama oblikujte ćuftice veličine oraha.
2. Zagrijte ulje i pržite ćuftice oko 10 minuta. Izvadite ih iz masnoće i držite na toplom. Očistite povrće. Papriku i paradajz narežite na manje komade, a luk na tračice. U tiganju zagrijte ulje, pržite luk i papriku otprilike 5 minuta.
3. Dodajte paradajz i kratko prodinstajte. Umiješajte origano, podlijte bujonom i kuhajte dok ne ispari sva tečnost. Posolite i pobiberite po vlastitom ukusu i servirajte uz pržene mesne ćuftice.

No comments:

Recepti Headline Animator