Prilagođeno pretraživanje

Friday, October 28, 2011

"Pudding" s marcipanom i bobicama

Potrebno (za 10 porcija):

Za spuzvasto tijesto:

4 zumanca
4 bjelanca
100 g secera
1 vanilin secer
100 g brasna
1 kasika kukuruznog brasna
4 kasike kakaa
4 kasike tople vode

Za cokoladnu smjesu:

100 g svjezeg, nemasnog sira
100 g pavlake
100 slaga
100 g istopljene crne cokolade (ohladjene)
150 g paste od marcipana
50 g secera
2cl ruma

Za dekoraciju:

kakao
50 g paste od marcipana
20 g secera u prahuz
crvena i zelena boja za hranu

Priprema:

1. Izvagajte precizno sve sastojke prema kolicinama na receptu.Pospite lim za pecenje sa malo vode i oblozite papirom za pecenje.Umutite zumanca sa toplom vodom, polovicom secera i vanilin secerom da bude pjenusavo.Umutite bjelanca, dosipajte pomalo preostali secer prije nego se smjesa scvrsne, pa nastavite mutiti da bude sasvim ucvrsnuta.Umjesajte pjenjacom bjelanca sa smjesom zumanaca.
2. Pomijesajte brasno, kukuruzno brasno i kakao pa preko sita pospite po smjesi pa ih zatim umijesajte.Smjesu potom ravnomjerno razlijte po limu i pecite u zagrijanoj pecnici na 180 °C, 10-12 minuta.Kad je gotovo, izvadite iz pecnjice i prebacite na krpu koju ste posuli secerom.Izvucite papir za pecenje, prekrijt tijesto vlaznom krpom i ostavite da se ohladi.Kad je spremno, izrezite ga na male kocke.
3. Pomijesajte sir, pavlaku, istopljenu i ohladjenu cokolasu, marcipan i secer.Umutite slag dok se ne scvrsne pa ga umijesajte u cokoladnu smjesu.Dodajte komade tijesta i mijesajte tako da bude glatka smjesa (dodajte po potrebi jos slaga).Od smjese formirajte jos 10 loptica, uvaljajt ih u kakao i ohladit.
4. Za ukras, zgnjecite marcipan sa secerom u prahu.Jednu polovicu marcipana obojite crvenom bojom za hranu pa napravite male kuglice (da izgleda kao bobica).Drugu polovicu ofarbajte zelenom bojom i oblikujte u listice imele (bozikovine).
5. Prije serviranja pospite "pudding" loptice sa malo secera u prahu te dodajte listice i bobice od marcipana.

No comments:

Recepti Headline Animator