Prilagođeno pretraživanje

Tuesday, October 18, 2011

Svecana torta

Potrebno:

Za koru:

6 bjelanaca
2 zumanca
18 kasika secera
10 kasika mljevenog keksa
6 kasika brasna
2 pakovanja vanilija secera
2 pakovanja praska za pecivo

Za prvi fil:

100 g bijele cokolade
1 dcl slatke pavlake

Za drugi fil:

0,5 l mlijeka
250 g margarina
250 g secera u prahu
50 g gustina
50 g brusnice

Smjesa za oblaganje:

200 g rahatlokuma
200 g secera u prahu
nekoliko kapi zute boje

Priprema:

1. Prvo napravite gustin smjesu, tako sto cete u mlijeko kad prokuha, po postupku kao da kuhate puding, dodati gustin.Kada se stvrdne, ostavite da se hladi.
2. Od sastojaka za kore napravite 2 kore koje cete podijeliti na jos dvije, tako da cete imati 4 tanke fine korice.
3. Priprema kore:
Cvrsto umutite snijeg od 3 bjelanca i dodajte 9 kasika secera, jednu po jednu, mikserom stalno mijesajte da snijeg bude jos cvrsci.Dodajte mljeveni keks-5 kasika, brasno-3 kasike, prasak za pecivo, vanilija secer i zumance i dobro izmiksajte mikserom.
4. Oblozite pleh pek papiom i pecite koru oko 20-ak minuta na 180 °C.Postupak ponovite i ispecite jos jednu.Ohladjene kore presjecite ravnomjerno na dvije.
5. Slatku pavlaku i cokoladu otopite i dok je jos vruce premazite kore.
6. Margarin pjenasto umutite sa secerom u prahu i dodajte jednu po jednu kasiku gustin mase, mijesajuci mikserom, kako bi se sve lijepo ujednacilo.Dodajte i brusnice koje ste isjeckali na pola.
7. Postupak filovanja:
Kora-premazana filom od bijele cokolade, pa krem sa brusnicom, pa opet kora itd...
8.Zavrsnu koru mozete premazati medom kako bi lijepo prionula na poklopac koji ste napravili od rahatlokuma i secera.
9. Oko torte nanesite slag i ukrasite po zelji.

No comments:

Recepti Headline Animator