Prilagođeno pretraživanje

Friday, October 28, 2011

Slatke "tasnice" sa jabukama

Potrebno:

1 kocka kvasca
100 g secera
250 ml mlijeka
500 g brasna
2 jajeta
50 g putera
500 g jabuka
1 kasika limunovog soka
cimet
20 g suhog grozdja

Priprema:

1.Izdrobite kvasac pa ga rastopite u mlakom mlijeku zajedno sa 10 g (1 kasika) secera.Ostavite da odstoji 15 minuta.
2. Prosijte brasno pa ga prelijte mlijekom u kome se rastopio kvasac.U istu posudu dodajte 70 g secera, jaja i razmeksan puter.Zamijesite glatko tijesto.Tijesto ostavite u poklopljenoj posudi (45 minuta) da duplo naraste.
3. Isjecite jabuke na 4 kriske, uklonite iz njih kostice pa svaku oljustite i isjeckajte na kockice.Jabuke dinstajte 5 minuta zajedno sa 20 g secera, limunovim sokom,1/4 kasicice cimeta i suhim grozdjem.
4. Zagrijte rernu na 200 °C.Razvijte tijesto na povrsini koju ste posuli brasnom dok se ne formira sloj debljine oko 5mm.Isjecite 20 kvadrata-na polovinu svakog stavite smjesu sa jabukama koju cete preklopiti drugom polovinom kvadrata od tijesta.Pritisnite ivice.
5. Kolace pecite oko 20 minuta na plehu oblozenom papirom za pecenje.Kada se kolaci ohlade, mozete ih preliti glazurom od secera.

No comments:

Recepti Headline Animator