Prilagođeno pretraživanje

Monday, October 24, 2011

Gurmanski Tanjir

Potrebno:

  • 50 g integralnog pirinča;
  • 30 g graška,
  • 30 g kukuruza,
  • 30 g šargarepe,
  • 30 g karfiola i,
  • obavezno, 30 g brokolija;
  • šnicle od sejtana (sejtan je zamjena za meso koja se može kupiti u makrobiotičkim radnjama) - količina sejtana koju ćete upotrijebiti za ovo jelo zavisi od vaših potreba, s tim što u makrobiotici postoji pravilo - jesti više puta manje količine;
  • gomasio (propržen susam sa krupnom morskom solju)
Priprema:

Šnicle od sejtana isjeći i propržiti na hladno cijeđenom ulju (može da bude suncokretovo, bundevino ili bilo koje drugo - važno je samo da je hladno cijeđeno). Povrće obariti (najbolje na pari). Napraviti preliv od soja sosa, malo bijelog luka, supice od barenog povrća i kuzua (kuzu je napitak koji ima ulogu da da gustinu). Sve zajedno prokuhati, pa kad počne da se zgušnjava preliti njime šnicle.

Komentar:

Kad se pojede ovaj obrok, nema osjećaja težine u stomaku. Niko ne kaže "prejeo sam se", mada i najveći gurmani tvrde da im je bilo dovoljno hrane.

Savjet:

Osim sejtana, kao zamena za meso, može da se koristi i tempeh (presovana soja).

No comments:

Recepti Headline Animator