Prilagođeno pretraživanje

Friday, October 28, 2011

Beze sarlota sa jagodama

Potrebno:

4 jajeta
350 g secera
1 kg jagoda
1 limun
3 kasike likera od jagoda
2 kesice slaga
2 kesice zelatina
300 g piskota

Priprema:

1. Bjelanca umutiti u cvrst snijeg, umijesati secer, da se dobije glatka, gusta masa.Podijeliti na 3 dijela.3 kalupa za pecenje obloziti folijom i premazati uljem.Na svaki kalup pazljivo staviti po 1/3 smjese od bjelanaca i secera.Peci u zagrijanoj rerni na niskoj temperaturi od 100 °C najmanje 1 sat.Iskljuciti rernu i ostaviti da se patispanj od bjelanaca susi jos 4 sata.
2. Zelatin pripremiti po upustvu, preliti jagode, ostaviti da se masa stegne, prethodno odvojiti nekoliko jagoda, isjeci na polovine i ostaviti za dekoraciju.
3. Izmiksati 500 g jagoda sa 50 g secera, kasikom likera od jagoda i narendanom korom od limuna.Preostalim likerom preliti 200 g nasjeckanih jagoda.
4. Zumanca pjenasto umutiti sa 100 g secera, umjesati 3/4 prethodno pripremljenog pirea od jagoda.Na kraju dodati 1 kesicu umucenog slaga.
5. Kalup za tortu obloziti masnim pekarskim papirom, po dnu i stranicama sloziti piskote, usuti polovinu pripremljene smjese sa jagodama, odozgo dodati polovinu nasjeckanih jagoda.Preko jagoda cijelom povrsinom sloziti red piskota, lagano pritisnuti, rasporediti preostalu smjesu od jagoda i nasjeckane jagode.Staviti na vrh treci red piskota, pokriti aluminijskom folijom, staviti u frizider da odstoji 6 sati.Na kratko kalup potopiti u vrucu vodu, pazljivo izvaditi na tanjir za posluzivanje i odstraniti masni pekarski papir.Umutiti 2 kesice slaga po upustvu sa ambalaze i premazati pripremljenu beze sarlotu od jagoda.Stranice obloziti piskotama, u sredinu staviti polovine jagoda i ostatak smjese sa jagodama.

No comments:

Recepti Headline Animator