Prilagođeno pretraživanje

Monday, October 24, 2011

Torta sa orasima

Potrebno:

Za biskvit:

5 jaja
225 g secera u prahu
50 g mljevenih oraha
50 g brasna
40 g skrobnog brasna
1 kasicica praska za pecivo

Za kremu:

2 listica zelatina
4 dl slatkog vrhnja
50 g secera
50 g mljevenih oraha
dzem po zelji

Za glazuru i ukras:

200 g secera u prahu
3 kasike kakaa
25 g masnoce
nekoliko jezgri oraha
4 kasike naribane cokolade

Priprema:

1. Biskvit:
Jaja razdvojite pa umutite cvrst snijeg od bjelanaca.Zumanjke i secer u prahu umutite da dobiju gustu masu.Dodajte umucena bjelanca.Mljevene orahe, brasno i prasak za pecivo sastavite i oprezno umijesajte u smjesu.
2. Oblozite kalup od 24 cm papirom, sipajte smjesu za biskvit i pecite na 175 °C oko 50 minuta.Ohladite i podijelite na 3 dijela.
3. Krema:
Listice zelatina natopite u hladnu vodu.Slatko vrhnje umutite sa secerom i dodajte mljevene orahe.Zelatin rastopite i dodajte u umucen slag.Biskvit premazite dzemom i filujte sa 2/3 kreme, ostatak stavite na vrh torte i okolo.
4. Glazura:
Secer u prahu, kakao i 5 kasika vrele vode pomijesajte.Rastopite masnocu i dodajte seceru, malo rashladite i prelijte povrsinu kolaca.Ukrasite orasima i cokoladom.

No comments:

Recepti Headline Animator