Prilagođeno pretraživanje

Saturday, October 29, 2011

Pita sa jabukama

Potrebno:

350 g psenicnog brasna
100 g jecmenog brasna
50 g heljdinog brasna
42 g kvasca (paketic)
250 ml mlijeka
100 ml soka od jabuke
1 jaje
1 kasicica narendane kore limuna
1 kasicica cimeta
60 g maslaca
2 kg kiselih jabuka
8 kasika limunovog soka
50 g suhog grozdja
100 g badema
150 ml pavlake
125 g slaga
so

Priprema:

1. Pomijesati psenicno, jecmeno i heljdino brasno.Kupasto rasporediti, na vrhu napraviti udubljenje, staviti kvasac i malo mlijeka.Vrhovima prstiju umijesiti "lopticu".Pokriti i ostaviti 15 minuta da stoji.Dodati preostalo mlijeko sa polovinom pripremljenog soka od jabuke, jaje, vrlo malo soli, narendanu koru polovine limuna, pola kasicice cimeta i rastopljeni maslac.Umijesiti glatko tijesto.Pokriti platnenom salvetom, ostaviti da stoji 30 minuta i zatim premijesiti.
2. Kalup za pecenje namazati maslacem, posuti prezlama.Rasporediti premijesano tijesto, ostaviti 15 minuta na sobnoj temperaturi.Jabuke isjeci na tanke kriske, poprskati preostalim sokom limuna, dodati crno grozdje i nasjeckan badem.Rasporediti po odstajalom tijestu.Peci u zagrijanoj rerni na 200 °C oko 30 minuta.
3. Slatku pavlaku umutiti sa preostalim sokom od jabuka i dodati drugu polovinu kasicice cimeta i umucen slag.Rasporediti pokolacu.Peci jos 30 minuta.Izvaditi i dekorisati po zelji.

No comments:

Recepti Headline Animator