Prilagođeno pretraživanje

Thursday, November 17, 2011

Zimska torta

Potrebno:

600 g narandze
10 jaja
250 g secera
2 vanilija secera
200 g cokolade za kuhanje
300 g mljevenih oraha

Za posluzivanje:

1 slag pjena
125 ml mlijeka

Priprema:

1. Narandze ogulite i odvojite kriske.Dinstajte oko 30 minuta na laganoj vatri, a potom ih ohladite.Ohladjene narandze utisnite u kasicu.
2. Od bjelanaca umutite cvrst snijeg.Zumanca, secer i vanilija secer pjenasto izmijesajte.Dodajte naribanu cokoladu, orahe i narandze.Na kraju, lagano umijesajte cvrsto umuceni snijeg od bjelanaca.
3. Smjesu izlijte u kalup (promjera 26 cm) i pecite u rerni zagrijanoj na 180 °C oko 80 minuta.
4. Pecenu tortu prelijte tamnom cokoladnom glazurom.

Posluzivanje:

Tortu posluzite uz slag pjenu pripremljenu prema uputi na pakiranju.

Savjet:

Pecenu tortu ostavite u rerni oko 45 minuta da se ohladi kako vam visina pecenog tijesta ne bi pala.
Glazuru nikada ne preljevajte direktno po torti jer ce tijesto upiti glazuru i umjesto finog glatkog preljevs dobit cete cokoladne fleke.Zato prvo premazite izvana cijelu tortu kremom, marmeladom ili frostingom pa onda prelijte glazuru.Izvana tortu prelijte u tankom sloju, tek toliko da postignete ravnu povrsinu pa ce glazura, a time i kompletna torta, izgledati lijepo.

No comments:

Recepti Headline Animator