Prilagođeno pretraživanje

Wednesday, November 16, 2011

Kolac od jabuka sa suhim grozdjem

Potrebno:

1 kg nakiselih jabuka
sok od 1 limuna
10 cl jabukovace
200 g razmeksalog maslaca
200 g smedjeg secera
1 kasicica narendane kore limuna
4 jajeta
200 g brasna
50 g mljevenih badema
50 g badema isjecenih na listice
2 kesice praska za pecivo
1 kasicica cimeta
100 g suhog grozdja

Priprema:

1. Jabuke oljustiti, isjeci na polovine, odstraniti sjemenke i poprskati limunovim sokom.
2. Pjenasto umutiti maslac sa smedjim secerom, umjesati cimet i narendanu koru limuna.Dodavati 1 po 1 jaje neprestano mjesajuci.Mijesati dok se secer potpuno ne istopi.
3. U brasno umjesati prasak za pecivo i mljevene bademe, sjediniti sa pripremljenom smjesom od jaja i maslaca.Na kraju umjesati suho grozdje koje je prethodno odstajalo u jabukovaci.
4. Dno i stranice kalupa obloziti masnim pekarskim papirom, usuti pripremljenu masu, preko rasporediti marinirane polovine jabuka, unutrasnjom stranom okrenute na dole.Listice badema izmjesati sa secerom i rasporediti po torti.Peci u zagrijanoj rerni na 175 °C oko 50 minuta.Izvaditi i prohladiti.Staviti na tanjir za posluzivanje.Dekorisati po zelji.

No comments:

Recepti Headline Animator