Prilagođeno pretraživanje

Tuesday, November 15, 2011

Bomba torta

Potrebno :

Za biskvit:

  • 6 jaja
  • 6 žlica šećera
  • 8 žlica mljevenih oraha
  • 3 žlice brašna
Za prvi fil:

  • 250 g maslaca ili margarina (šta ko voli)
  • 12 žlica šećera u prahu
  • 6 žumanjaka
  • 150 g mljevenih oraha
  • 150 g keksa “pettite beure”
  • 2 dcl soka od narandže
  • 100 g čokolade za kuhanje
Za drugi fil:

  • 6 bjelanjaka
  • 300 g + 6 žlica šećera (kristal)
Priprema:

1. Umutiti dobro jaja sa šećerom pa im dodati mljevene orahe pomiješane s brašnom.Pecite u podmazanom pobrasnjenom kalupu.
2. Umutiti maslac sa prah šećerom, dodati jedno po jedno žumanjke. Kada je dobro umućeno dodati mljevene orahe a zatim namočeni keks. Izjednačiti pa polovicom fila premazati ohlađeni biskvit.U drugu polovicu dodati omekšalu čokoladu pa opet dobro ujednačiti i premazati prvu polovicu fila.
3. Prvo staviti u dvije posude po 150 g šećera.
U jedan stavite malo vode i stavite kuhati da dobijete “ušpinovani” šećer.
Drugi stavite na vatru (u suhu posudu) i grijte ga polako da se otopi – karamelizira. Karamelizirajte ga sve dok ne počne dobro pjeniti.
Dok se šećer otapa u većem sudu mutite bjelanjke, kada su umućeni dodajte im jednu po jednu onih 6 žlica šećera. Za to vrijeme će se i ukuhati šećer. Prvo u pripremljene bjelanjke dodajte ukuhani šećer ali polako. Smjesa će postati sjajna i glatka i biće topla pa dodajte karamelizirani šećer koli je već zapjenio. Njega saspite u bjelanjke i neprestano mutite. Sada još mutite sve dok se dobro ne ohlade. Bar, jedno 5 minuta. Dobićete gustu, sjajnu, “masnu” kremu!Nanesite ga na tortu odozgo i sa strana.

No comments:

Recepti Headline Animator