Prilagođeno pretraživanje

Monday, November 14, 2011

Svarcvald torta

Potrebno:

4 jajeta
1/4 limuna
2 kasike vode
100 g secera
75 g brasna
30 g gustina
1, 5 kasika kakao praha
1/2 kasicice praska za pecivo
50 g mljevenih badema
malo mljevenih karanfilica
cimet

Za nadjev:

1 kg visanja
3 kasike secera
3 kasike gustina
2 casice tresnjevace
1 vanilin secer
1 kasika zelatina
1 kesica slaga

Priprema:

1. Pjenasto umutiti bjelanca sa sokom od limuna i vrlo malo hladne vode, a onda kasiku po kasiku, dodati secer.U cvrst snijeg dodati jedno po jedno zumance neprestano muteci.Odozgo prosijati brasno pomijesano sa gustinom, kakaom i praskom za pecivo.Dodati badem, karanfilic i cimet, pa masu izruciti u podmazan i brasnom posut pleh.Pecite oko pola sata na 175 °C.
2. Visnje, kojima su izvadjene kostice, kuhati sa secerom i 1, 5 dl vode 5 minuta na laganoj vatri.Odliti sok i u njega dodati gustin i zelatin, potom vratiti visnje, dodati tresnjevacu i vanilin secer.Ovim nadjevom filovati pecenu i ohladjenu tortu.Prema upustvu sa kesice, napraviti slag i njime prkriti cijelu tortu.

No comments:

Recepti Headline Animator