Prilagođeno pretraživanje

Monday, November 14, 2011

Torta sa kruskama

Potrebno:

125 g maslaca
150 g secera
300 g brasna
1 jaje
prasak za pecivo
na vrh noza soli

Nadjev:

500 g mladog sira
400 g pekmeza od kajsija
6 velikih krusaka
6 kasika likera od pomorandze
sok od 1 limuna
2 kasike brasna
2 kasike secera
1 kasika samljevenih badema
1 kasika suhog grozdja
1 jaje

Priprema:

1. Umutiti maslac, dodati secer, jaje, brasno,prasak za pecivo i so.Umutiti glatko tijesto.Kada pocne da se odvaja od zidova suda u kome se mjesi, moze se peci u podmazanom kalupu na 200 °C oko 15 minuta.
2. U posebnom sudu umutiti sir, brasno, zumance, liker i kasiku pekmeza.Potom oljustiti kruske, prepoloviti ih i ocistiti od sjemena, odmah poprskati limunovim sokom da ne potamne.Od secera i 2 dl vode skuhati sirup, usuti u njega 2 kasike likera i u tome skuhati kruske.Kad omeksaju izvaditi ih iz sirupa.Tijesto izvaditi i na njega staviti pripremljeni sir, a odozgo kruske.Vratiti tortu u rernu i nastaviti sa pecenjem jos oko 45 minuta.Pecenu tortu izvaditi, prohladiti i premazati pekmezom od kajsija kome je dodan liker, samljeveni bademi i suho grozdje.Tortu ostaviti u frizider da se dobro ohladi.

No comments:

Recepti Headline Animator