Prilagođeno pretraživanje

Tuesday, November 15, 2011

Normandijski kolac od jabuka

Potrebno:

3-4 jabuke
1 limun
370 g secera
3 jajeta
100 g margarina ili maslaca
3 kasike ulja
200 g brasna
1/2 kesice praska za pecivo
casica likera od limuna

Priprema:

1. Jabuke isjeci na tanke kriske, poprskati sokom od polovine limuna.
2. Istopiti 120 g secera sa 3 kasike vode da bude zuto smedje boje.Uliti sok druge polovine limuna.Dobijenom smjesom preliti dno i stranice kalupa.Po tome zalijepiti tanke kriske jabuka tako da dno i stranice budu potpuno prekriveni.
3. Pjenasto umutiti margarin ili maslac sa 250 g secera i 3 jajeta, dodati ulje, umijesati brasno i prasak za pecivo.Dobro izmjesati, uliti liker po ukusu.
4. Pripremljenu smjesu sipati u kalup oblozen jabukama.Peci u zagrijanoj rerni na srednjoj temperaturi, izvaditi i staviti na tanjir za posluzivanje.
5. Preostale jabuke poprziti na maslacu, rasporediti ih po pecenom kolacu.Sluziti hladno, dekorisano po zelji.

No comments:

Recepti Headline Animator