Potrebno (za 12 komada):
papirni tanjirici za mafine ili kalupi sa rupama
sok od 1 narandze
1 kasicica naribane kore od narandze
3 kesice mijesanih mirodjija za vino
50 g tamne cokolade za kuhanje
260 g brasna
2 kasicica praska za pecivo
1/2 kasicice soli
1/2 kasicice cimeta
80 g secera
80 g mljevenih badema
80 ml biljnog ulja
2 jaja
200 g punomasnog jogurta
Dodatno:
150 g tamne cokolade za kuhanje
1 kasicica kakao praha
50 g maslaca
125 g secera u prahu
usecerene tresnje
gumene bombone ili glazura
marcipanske zvijezdice
Priprema:
Zagrijte sok od narandze i koricu sa vinskim zacinima oko 10 minuta.Ostavite da se ohladi.Nasijecite cokoladu i otopite na pari iznad posude sa vrelom vodom.Ostavite da se ohladi.Zagrijte pecnicu na 175 °C.Umutite brasno, prasak za pecivo, so, cimet, secer i mljevene bademe.Ulje pomijesajte sa jajima, jogurtom i ohladjenim sokom od narandze.Spojite sa smjesom sa bademima i mijesajte drvenom kasikom ili pjenjacom dok se svi sastojci ne sjedine.Smjesu podijelite na 2 dijela i umijesajte otopljenu cokoladu u jedan dio.Napunite papirice za mafine smjesom, bilo da pomijesate 2 smjese (tada ih blago promijesajte) ili u odvojene papirice, pa pecite oko 20 minuta.Dobro ih ohladite i izvadite iz papirica.
Za sobove:
Nagrubo nasijecite cokoladu i otopite na pari iznad posude sa vrelom vodom.Uspite u spricu sa tankim mlazom pa na limu koji ste oblozili papirom za pecenje oblikujte rogove sobova.Ostavite da se ogvi stvrdnu.Pomijesajte kakao prah sa 1 kasicicom kljucale vode.Umijesajte puter, pa secer u prahu.Tom smjesom premazite mafine.Dodajte bomboncice kao oci i noseve, te rogove.
Za mafine sa zvijezdom:
Premazite mafine sa glazurom i dodajte marcipanske zvjezdice.
papirni tanjirici za mafine ili kalupi sa rupama
sok od 1 narandze
1 kasicica naribane kore od narandze
3 kesice mijesanih mirodjija za vino
50 g tamne cokolade za kuhanje
260 g brasna
2 kasicica praska za pecivo
1/2 kasicice soli
1/2 kasicice cimeta
80 g secera
80 g mljevenih badema
80 ml biljnog ulja
2 jaja
200 g punomasnog jogurta
Dodatno:
150 g tamne cokolade za kuhanje
1 kasicica kakao praha
50 g maslaca
125 g secera u prahu
usecerene tresnje
gumene bombone ili glazura
marcipanske zvijezdice
Priprema:
Zagrijte sok od narandze i koricu sa vinskim zacinima oko 10 minuta.Ostavite da se ohladi.Nasijecite cokoladu i otopite na pari iznad posude sa vrelom vodom.Ostavite da se ohladi.Zagrijte pecnicu na 175 °C.Umutite brasno, prasak za pecivo, so, cimet, secer i mljevene bademe.Ulje pomijesajte sa jajima, jogurtom i ohladjenim sokom od narandze.Spojite sa smjesom sa bademima i mijesajte drvenom kasikom ili pjenjacom dok se svi sastojci ne sjedine.Smjesu podijelite na 2 dijela i umijesajte otopljenu cokoladu u jedan dio.Napunite papirice za mafine smjesom, bilo da pomijesate 2 smjese (tada ih blago promijesajte) ili u odvojene papirice, pa pecite oko 20 minuta.Dobro ih ohladite i izvadite iz papirica.
Za sobove:
Nagrubo nasijecite cokoladu i otopite na pari iznad posude sa vrelom vodom.Uspite u spricu sa tankim mlazom pa na limu koji ste oblozili papirom za pecenje oblikujte rogove sobova.Ostavite da se ogvi stvrdnu.Pomijesajte kakao prah sa 1 kasicicom kljucale vode.Umijesajte puter, pa secer u prahu.Tom smjesom premazite mafine.Dodajte bomboncice kao oci i noseve, te rogove.
Za mafine sa zvijezdom:
Premazite mafine sa glazurom i dodajte marcipanske zvjezdice.
No comments:
Post a Comment