Potrebno:
Za koru:
1 zumance
1 kasika kiselog vrhnja
70 g secera u prahu
200 g brasna
120 g maslaca
korica od pola limuna
malo soli
Nadjev:
600 g kremastog sira po izboru (mascarpone, ricotta, kvark, mladi sir ili sirni namaz)
3 dl slatkog vrhnja
300 g secera u prahu
250 g maslaca
korica od pola limuna
limunov sok po zelji
Glazura:
250 dag secera
Priprema:
1. U prosijano brasno dodati maslac isjecen na listice i dlanovima izraditi smjesu.Dodati zumance, secer, vrhnje, limunovu koricu, so i zamijesiti tijesto.U plasticnu foliju zamotati tijesto i ostaviti u hladnjaku oko 60 minuta.Zatim ohladjeno tijesto razvaljati u koru promjera kalupa za tortu.Koru peci 10 minuta na izvrnutom plehu i na temperaturi od 200 °C.
2. Sir izraditi kasikom da postane kremast, dodati secer u prahu, napola umuceno slatko vrhnje i limunovu koricu.Sve dobro izmijesati i staviti u hlanjak.Maslac pjenasto umutiti, dodati po potrebi limunov sok i pomijesati sa sirom.Preliti nadjev preko kore koja je prethodno stavljena u kalup.
3. Secer staviti u posudu i prziti da postane tekuc i lagano porumeni.Odmah ga preliti preko kolaca, a nauljenim nozem poravnati glazuru.
4. Torta treba da odstoji u hladnjaku 3-4 sata prije sluzenja.
Za koru:
1 zumance
1 kasika kiselog vrhnja
70 g secera u prahu
200 g brasna
120 g maslaca
korica od pola limuna
malo soli
Nadjev:
600 g kremastog sira po izboru (mascarpone, ricotta, kvark, mladi sir ili sirni namaz)
3 dl slatkog vrhnja
300 g secera u prahu
250 g maslaca
korica od pola limuna
limunov sok po zelji
Glazura:
250 dag secera
Priprema:
1. U prosijano brasno dodati maslac isjecen na listice i dlanovima izraditi smjesu.Dodati zumance, secer, vrhnje, limunovu koricu, so i zamijesiti tijesto.U plasticnu foliju zamotati tijesto i ostaviti u hladnjaku oko 60 minuta.Zatim ohladjeno tijesto razvaljati u koru promjera kalupa za tortu.Koru peci 10 minuta na izvrnutom plehu i na temperaturi od 200 °C.
2. Sir izraditi kasikom da postane kremast, dodati secer u prahu, napola umuceno slatko vrhnje i limunovu koricu.Sve dobro izmijesati i staviti u hlanjak.Maslac pjenasto umutiti, dodati po potrebi limunov sok i pomijesati sa sirom.Preliti nadjev preko kore koja je prethodno stavljena u kalup.
3. Secer staviti u posudu i prziti da postane tekuc i lagano porumeni.Odmah ga preliti preko kolaca, a nauljenim nozem poravnati glazuru.
4. Torta treba da odstoji u hladnjaku 3-4 sata prije sluzenja.
No comments:
Post a Comment