Potrebno:
300 g cetvrtastog keksa
200 ml mlijeka
250 g secera
300 g mljevenih ljesnika
250 g putera
150 g cokolade za kuhanje
Za glazuru:
100 g cokolade za kuhanje
70 g putera
1 jaje
Ostali materijali:
mlijeko
slag
Priprema:
1. Mlijeko pomijesati sa secerom i staviti na ringlu da provri tj. da se secer otopi.Pomjeriti sa vatre, dodati mljevene ljesnjake i izrendanu cokoladu.Masu izjednaciti i ostaviti da se ohladi.Dodati umucen puter, promijesati i filovati keks.
2. Keks natapati u mlako mlijeko, pa redati na tacnu i nanositi pripremljen fil.
3. Redanje: keks, fil, keks, fil, keks - dok se ne potrosi sav materijal.Zadnji red keksa premazati filom i poravnati.Ostaviti da se malo stegne i preliti glazurom od cokolade.Vratiti ponovo u frizider i ostaviti da stoji 1 sat.
4. Pripremljeni kolac pazljivo isjeci na stangle - pravougaonike.
5. Umutiti slag, napuniti spric i na izrezanim stanglama - dominama nanositi oznake za domine.
Glazura:
Na pari otopiti puter, dodati izlomljenu cokoladu, dobro promijesati i pomjeriti sa pare.Dodati izmiksano jaje i odmah preliti preko povrsine keksa.Ostaviti da se ohladi i ukrasiti.
Napomena:
Oznake na stanglama - dominama nanijeti u obliku malh bjelih tackica.
No comments:
Post a Comment