Prilagođeno pretraživanje

Tuesday, November 1, 2011

Pecena patka sa jabukama i kestenom

Potrebno (za 4 osobe):

1 patka cca 1,4 kg, ociscena i pripremljena
so
svjezi mljeveni biber
2 kasicise susene majcine dusice
400 ml temeljca
2 kasike meda
2 jabuke sladjeg okusa
1-2 glavice luka
500 g slatkog kestena
2 kasike rastopljenog maslaca
3 kasike secera
3 kasike vode

Priprema:

1. Patku zacinite iznutra i izvana solju i biberom, utrljajte majcinu dusicu i stavite u posudu za pecenje.Pecite u zagrijanoj pecnici na 220 °C oko 90 minuta, uz postepeno ulijevanje temeljca.10 minuta prije kraja pecenja, premazite patku medom i dovrsite pecenje.
2. Jabuke operite, odstranit jezgru pa ih tanko nasijecite na kriske.Luk ogulite, raspolovite i isijecite na cetvrtine (ili osmine ako je veca glavica).Kestenje zarezite nozem i kuhajte u kljucaloj, slanoj vodi oko 15 minuta.Izvadite ih, saperite hladnom vodom, iscijedite i ogulite.
3. U tavi zagrijte maslac, vodu i secer, dok se secer ne rastopi.Dodajte luk, jabuke i kesten, pa mijesajte dok se sastojci ne karmeliziraju.
4. Patku posluzite na zagrijanom pladnju sa kriskama jabuke, kestenom i lukom.

No comments:

Recepti Headline Animator