Potrebno:
- 3 jajeta,
- 80 g badema,
- 4 bajate zemičke,
- 500 g kiselih jabuka,
- 7 kašika šećera,
- 500 ml mleka,
- kašičica cimeta,
- 1 kašika putera,
- 1 limun,
- so.
Za sos:
- 5 žumanaca,
- 400 ml mleka,
- 100 ml pavlake,
- šipka vanile,
- 70 g šećera.
Priprema:
1. Zemičke iseći na tanke trake. Jabuke oprati, oljuštiti, preseći na 4 dela pa na tanke kriškice. Zatim, jabuke poprskati sokom od limuna, posuti cimetom i šećerom (tri kašike ostaviti za kasnije).
2. U dobro nauljen kalup za kolače ređati jedan red kriški od zemičke. Preko toga staviti deo kriški jabuka, rendanom korom limuna i bademima. Postupak ponavljati dok se ne utroše sastojci. Završiti sa slojem zemički.
3. Prokuvati mleko, umućena jaja, na vrh noža soli i tri kašike šećera pa sve preliti. Odozgo poređati puter iseckan na listiće.
4. Peći u zagrejanoj pećnici na 180 stepeni oko 40 minuta.
Priprema sosa:
Skuvati mleko, pavlaku i srž od vanile. Penasto umutiti žumanca i šećer; mešajući veoma pažljivo dodati vrelo mleko sa pavlakom. Kuvati na sasvim tihoj vatri da se sos stegne.
Topao kolač iseći i servirati sa toplim sosom. Posuti prah šećerom.
1. Zemičke iseći na tanke trake. Jabuke oprati, oljuštiti, preseći na 4 dela pa na tanke kriškice. Zatim, jabuke poprskati sokom od limuna, posuti cimetom i šećerom (tri kašike ostaviti za kasnije).
2. U dobro nauljen kalup za kolače ređati jedan red kriški od zemičke. Preko toga staviti deo kriški jabuka, rendanom korom limuna i bademima. Postupak ponavljati dok se ne utroše sastojci. Završiti sa slojem zemički.
3. Prokuvati mleko, umućena jaja, na vrh noža soli i tri kašike šećera pa sve preliti. Odozgo poređati puter iseckan na listiće.
4. Peći u zagrejanoj pećnici na 180 stepeni oko 40 minuta.
Priprema sosa:
Skuvati mleko, pavlaku i srž od vanile. Penasto umutiti žumanca i šećer; mešajući veoma pažljivo dodati vrelo mleko sa pavlakom. Kuvati na sasvim tihoj vatri da se sos stegne.
Topao kolač iseći i servirati sa toplim sosom. Posuti prah šećerom.
No comments:
Post a Comment