Prilagođeno pretraživanje

Monday, November 14, 2011

Kolač s jabukama i sosom

Potrebno:

  • 3 jajeta,
  • 80 g badema,
  • 4 bajate zemičke,
  • 500 g kiselih jabuka,
  • 7 kašika šećera,
  • 500 ml mleka,
  • kašičica cimeta,
  • 1 kašika putera,
  • 1 limun,
  • so.
Za sos:

  • 5 žumanaca,
  • 400 ml mleka,
  • 100 ml pavlake,
  • šipka vanile,
  • 70 g šećera.
Priprema:

1. Zemičke iseći na tanke trake. Jabuke oprati, oljuštiti, preseći na 4 dela pa na tanke kriškice. Zatim, jabuke poprskati sokom od limuna, posuti cimetom i šećerom (tri kašike ostaviti za kasnije).

2. U dobro nauljen kalup za kolače ređati jedan red kriški od zemičke. Preko toga staviti deo kriški jabuka, rendanom korom limuna i bademima. Postupak ponavljati dok se ne utroše sastojci. Završiti sa slojem zemički.

3. Prokuvati mleko, umućena jaja, na vrh noža soli i tri kašike šećera pa sve preliti. Odozgo poređati puter iseckan na listiće.

4. Peći u zagrejanoj pećnici na 180 stepeni oko 40 minuta.

Priprema sosa:

Skuvati mleko, pavlaku i srž od vanile. Penasto umutiti žumanca i šećer; mešajući veoma pažljivo dodati vrelo mleko sa pavlakom. Kuvati na sasvim tihoj vatri da se sos stegne.

Topao kolač iseći i servirati sa toplim sosom. Posuti prah šećerom.

No comments:

Recepti Headline Animator