Prilagođeno pretraživanje

Wednesday, November 16, 2011

Kakao torta

Potrebno:

Za tijesto:

20 dkg maslaca
20 dkg tamne cokolade od 70 % kakaa
2 dl vruce vode
3 1/2 dl secera
2 kasike instant kafe
5 kaika kakaa
2 jaja
1 vrecica praska za pecivo
4, 5 dl brasna

Potrebno je jos:

cokolada za preliv
malo ulja
slatko vrhnje za slag
malo mlijeka ako je tortu potrebno natopiti

Priprema:

1. Zagrijte ernu na 160 °C, oblozite kalup za tortu velicine 24 cm papirom za pecenje (to je vazno, jer se torta dugo pece, pa da ne dobije debelu i suhu koru).
2. Stavite prvih 5 sastojaka u lonac i zagrijavajte dok se secer potpuno ne otopi, a masa postane glatka.Ohladite.
3. U hladnu masu dodajte brasno, kakao i umucena jaja, te sve promijesajte.Ulijte u pripremljen kalup.
4. Pecite 1 sat na 160 °C, izvadite iz rerne i pustite tortu da se sasvim ohladi u kalupu.
5. Servirajte preliveno vrucom cokoladom, posuto kakaom u prahu ili posuto secerom u prahu i s tucenim slatkim vrhnjem.

Posluzivanje:

Napominjem da se torta treba napraviti sa maslacem, jer inace okus nece biti dobar.Obavezno krisku torte servirajte sa vrucom rastopljenom cokoladom.

No comments:

Recepti Headline Animator