Potrebno:
Za tijesto:
8 bjelanaca
200 g mljevenih oguljenih badema
170 g secera
Za kremu:
250 ml mlijeka
8 zumanaca
150 g secera
150 g maslaca
50 g gustina
1 vanilija secer
Potrebno:
1. Bjelanca umutite u cvrst snijeg, pa pomalo daodajite oguljene mljevene popecene bademe i secer.Od te smjese ispecite 6-7 okruglih listova (O 24 cm) oblatni zlatnozute boje.
2. Gustin izmijesajte s malo hladnog mlijeka, pa ga dodajte preostalom mlijeku zajedno sa secerom i zumanjcima, te vanilija secerom.Stavite na paru, kuhajte neprestano mijesajuci, a zatim kremu ohladite.
3. Maslac pjenasto umutite, pa ga kasiku po kasiku dodajite ohladjenoj kremi.Filujte pecene i ohladjene listove, a zadnji list oblatne premazite bijelom secernom (limunskom) glazurom.
Posluzivanje:
Cokoladnom glazurom napunite papirnati tuljak, pa pocevsi od srdine crtajte krugove, a zatim i lukove, koje cete napraviti tako da hrptom noza povlacite crte od sredine do ruba torte.
Savjet:
Ovu tortu mozete pripremiti i sa obicnim korama, a umjesto badema mozete upotrijebiti i orahe.
Za tijesto:
8 bjelanaca
200 g mljevenih oguljenih badema
170 g secera
Za kremu:
250 ml mlijeka
8 zumanaca
150 g secera
150 g maslaca
50 g gustina
1 vanilija secer
Potrebno:
1. Bjelanca umutite u cvrst snijeg, pa pomalo daodajite oguljene mljevene popecene bademe i secer.Od te smjese ispecite 6-7 okruglih listova (O 24 cm) oblatni zlatnozute boje.
2. Gustin izmijesajte s malo hladnog mlijeka, pa ga dodajte preostalom mlijeku zajedno sa secerom i zumanjcima, te vanilija secerom.Stavite na paru, kuhajte neprestano mijesajuci, a zatim kremu ohladite.
3. Maslac pjenasto umutite, pa ga kasiku po kasiku dodajite ohladjenoj kremi.Filujte pecene i ohladjene listove, a zadnji list oblatne premazite bijelom secernom (limunskom) glazurom.
Posluzivanje:
Cokoladnom glazurom napunite papirnati tuljak, pa pocevsi od srdine crtajte krugove, a zatim i lukove, koje cete napraviti tako da hrptom noza povlacite crte od sredine do ruba torte.
Savjet:
Ovu tortu mozete pripremiti i sa obicnim korama, a umjesto badema mozete upotrijebiti i orahe.
No comments:
Post a Comment