Prilagođeno pretraživanje

Tuesday, November 15, 2011

Diplomatski puding

Potrebno:

400 g piskota
150 g suhog grozja
800 g nasjeckanih oraha
300 g jabuka
0, 5 dl ruma
8 dl mlijeka
6 jaja
220 g secera
1 kesica vanilinog secera
1 kesica preliva za kolace, od vanile
2 dl slatke pavlake
so

Krema za prelivanje:

6 zumanaca
100 g secera
500 ml mlijeka
1 sipka vanile

Priprema:

1. Zumanca, mlijeko i secer izmjesati u porculanskoj ili metalnoj posudi.Dodati sipku vanile.Kuhati na pari, vodeci racuna da masa ne prokljuca, dok ne postigne potrebnu gustinu.Izvaditi sipku vanile.Prohladiti.
2. Piskote izlomiti na krupnije komade.Sloziti u kalup za puding do 3/4 visine stranica.
3. Jabuke isjecene na pola skuhati u malo zasladjenoj vodi, izvaditi, ocijediti i isjeci na kriske.U nasjecene jabuke dodati sitno nasjeckane orahe i suho grozdje prethodno natopljeno u rumu i ocjedjeno.Rasporediti preko slozenih piskota u kalupu.
4.Mlijeko zakuhajte sa šećerom, vanilin šećerom i malo soli.Skinite sa štednjaka i u toplo umiješajte žumanca. Sve dobro izradite električnom mješalicom, zatim dodati cvrst snijeg od bjelanaca. Tako pripremljenu smjesu izlijte preko piškota i jabuka. Stavite u pećnicu zagrijanu na 180°C i pecite 30 do 45 minuta.Izvaditi.Pazljivo staviti na tanjir za posluzivanje.Preliti kremom.Dekorisati cvrsto umucenom slatkom pavlakom.

No comments:

Recepti Headline Animator