Prilagođeno pretraživanje

Tuesday, November 15, 2011

Doboš torta

Potrebno:

Za biskvit:

6 jaja
180 g secera
180 g ostrog brasna tip 400
limunova korica

Za kremu:

4 jaja
250 g secera
1 vanilija secer
100 g cokolade
250 g maslaca

Za preljev od karamela:

200 g secer
20 g maslaca
2 kasike limunovog soka

Priprema:

  1. Žumanca i šećer pjenasto izmiješajte i dodajte naribanu limunovu koricu. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg i naizmjence s brašnom umiješajte u žumanca.
  2. Od dobivene biskvitne smjese ispecite šest okruglih listova biskvita.
  3. Za kremu cijela jaja, šećer i rastopljenu čokoladu kuhajte na pari uz neprestano miješanje dok se smjesa dobro ne poveže (teče s kuhače u niti). Zatim je ohladite i umiješajte joj pjenasti maslac.
  4. Listove premažite kremom i stavljajte jedan na drugi. Istom kremom premažite i stranice torte.
  5. Karamel pripremite na sljedeći način: šećer stavite u tavu s debljim dnom i grijte na visokoj temperaturi dok ne poprimi svijetlosmeđu boju. Zatim ga skinite sa štednjaka, dodajte maslac i sok od limuna. Sve kuhajte dok se karamel ne rastopi.
  6. Zadnji, šesti list narežite na 16 jednakih dijelova, pa ih prelijte vrućim karamelom.
Posluzivanje:

Tortu ukrasite listovima ohlađenog karamela.

Savjet:

Biskvitne listove pecite na namašćenom i pobrašnjenom papiru. Papir stavite na okrenutu stranu lima i prije nego što ćete izliti biskvitnu smjesu, označite na njemu kružni oblik kalupa torte.

No comments:

Recepti Headline Animator