Sastojci za 6 osoba:
800 g tikvica
2 žlice maslinova ulja
150 g nasjeckanog luka
2 češnja češnjaka
400 g mljevenog mesa
sol
400 g Pelata Podravka
2 žlice Dvostrukog koncentrata rajčice Podravka
250 ml vode
70 g riže dugog zrna
2 žlice nasjeckanog peršina
Za bešamel umak:
30 g maslaca
1 žlica Pšeničnog oštrog brašna tip 400 Podravka
250 ml mlijeka
1 jaje
prstohvat muškatnog oraščića
Za posipavanje:
40 g naribanog parmezana
Priprema:
Tikvice prerežite na pola po dužini, izvadite žlicom pulpu i nasjeckajte je.
Ulje zagrijte u tavi, dodajte luk i protisnuti češnjak te pirjajte tako dugo dok luk ne omekša.
Dodajte meso i uz miješanje pirjajte tako dugo dok meso ne poprimi smeđu boju.
Dodajte nasjeckanu pulpu, sol, pelate zgnječene vilicom, koncentrat rajčice i vodu. Zagrijte do vrenja, dodajte rižu, kuhajte nepokriveno oko 15 minuta dok riža ne omekša, a umak ne postane gust. Umiješajte peršin.
Pripremite bešamel umak. Maslac otopite na laganoj vatri, dodajte brašno i miješajte tako dugo dok mješavina ne pobijeli i ne nastanu mjehurići. Zalijte mlijekom i kuhajte uz miješanje tako dugo dok umak ne postane gust. Ohladite i umiješajte jaje i muškatni oraščić.
Izdubljene tikvice poslažite na lim, napunite pripremljenim mesnim umakom, prelijte bešamel umakom i pospite parmezanom.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 35 minuta, odnosno dok tikvice ne omekšaju.
No comments:
Post a Comment