Prilagođeno pretraživanje

Friday, November 16, 2007

Negotinska pastrmalija

Potrebno(za 4 osobe):

1 kg brašna
800 g svinjske krtine
5 jaja
2 kašike mješavine začina
1 svježi kvasac
3 kašike svježe mljevene crvene ljute paprike
100 g punjenih maslinki
Oko 10 feferona
Ulje
So i mljeveni crni biber

Priprema:

Meso isjeckamo na kocke,stavimo u dublji sud,začinimo mljevenom crvenom paprikom,poprskamo mješavinom začina i pobiberimo.Dodamo ulje i promješamo kako bi meso upilo začine.U sud sa 500 ml mlake vode dodamo svježi kvasac i mješamo da se kvasac rastopi.Dodamo ulje i promješamo.Brašno promješamo i u suds a brašnom dodamo rastopljeni kvasac.Dodamo i 100 ml ulja,a po potrebi dodajemo vodu.Miješamo kašikom dok ne dobijemo srednje tvrdo tijesto.Potom mijesimo tijesto na nabrašnjenoj radnoj površini formirajući loptu.Ovako pripremljeno tijesto stavimo u dublji sud i ostavimo oko 30 minuta da naraste.Na nabrašnjenoj površini razvučemo tijesto i siječemo na 4 jednaka dijela.Oklagijom formiramo duguljaste forme.Premažemo uljem tepsijupa stavimo 2 duguljaste forme.Potom na tijesto nanesemo meso.Polupamo 4 jaja,posolimo i mutomo žicom za mućenje.Kašikom uzmemo od izmućenih jaja i nanesemo na pastrmalije.Pečemo 30 minuta na 220 stepeni Celzijusa.Poredamo pastrmalije na duguljastu činiju za serviranje i ukrasimo punjenim maslinkama.Na pastrmalije stavimo 3 feferona.
Uz ovo jelo predlažemo da popijete kvalitetno suho crveno vino.

No comments:

Recepti Headline Animator